Technical Merino / Information

Merinoull är en 100% animalisk fiber som härstammar från merinofår. Merino är den finaste av ull och innehåller mycket långa fibrer, med en bråkdel av diametern hos normala ullfibrer.

Merinoull är vanligt i high-end-prestanda atletisk användning. Vanligtvis avsedd för användning vid löpning, vandring, skidåkning, bergsklättring, cykling och andra typer av utomhus aerob träning. Dessa kläder av merinoull har en stark fördel framför syntetiska material. Merinoullen har flera egenskaper som bidrar till populariteten inom motionskläder.

Merinoullen är utmärkt till att reglera kroppstemperaturen, särskilt när den bärs mot huden. Ullen ger värme, utan att överhetta bäraren. Det drar fukt (svett) från huden. Tyget är fuktavvisande. Keratinfibrerna är hydrofoba vid en ände och hydrofila vid den andra), så att bäraren kan undvika känslan av våthet. Hydrofob kommer från ordet hydro som betyder vatten och fobos som betyder fruktan. Med detta menas alltså att den ena sidan ”fruktar” vatten och den andra sidan ”älskar” vatten. Den del som är närmast kroppen är alltså hydrofobt.

Liksom bomull absorberar ull vatten, upp till 1/3 av sin vikt, men till skillnad från bomullen, behåller ull värme även när det är vått, vilket bidrar till att undvika hypotermi efter ansträngande träning eller tuffa väderförhållanden.

Merinoullen liksom annat ull, innehåller lanolin som har antibakteriella egenskaper. Lanolinet som finns i ullen används också ofta till hudsalvor och tvål eftersom det är väldigt bra för huden.

Merino har en utmärkt värme-till-vikt-förhållande jämfört med andra ullfibrer, delvis tack vare de små fibrerna har mikroskopiska cortex av död luft som fångar upp värmen på samma sätt som en sovsäck värmer dess användare.

Beställ prover här!

Merinoull kliar inte. Finheten på fibrer mäts i micron (1/1000 mm). Studier visar att en fiber över 28 micron känns mot huden och därmed kliar. Tunnare fibrer är så böjer sig när det kommer i kontakt med huden och känns därför inte. Merinoull har en tjocklek på 20-25 micron vilket innebär att den både är tunn och mjuk och dessutom inte kliar.

Antiluktförmågor ingår naturligt i produkten. Merinoull har en naturlig motståndskraft mot mikroorganismer och kläder kan användas i flera dagar utan att få en dålig lukt. Mikrooganismer, som är orsaken till dålig lukt, trivs mycket bra på en smidig och positivt laddad yta, medan merinofibrerna däremot är negativt laddade och har en fjällig yta.

Technical Merino är ett tekniskt tyg som utvecklats för sport och funktionella plagg.

Kombinationen av merinoull och polyester har sina fördelar särskilt inom områdena komfort och fukttransport. Där ullen har till uppgift att hålla bäraren lagom varm och där polyestern behåller formen på plagget och håller det spänstigt.